سم زدایی محیط کار مسموم

ساخت وبلاگ

قبل از شروع سم زدایی محیط کار لازم است عواملی که محیط کاری را مسموم و ناسالم می کند بررسی کنیم 

محیط کاری ، جزء عواملی است که مستقیماً روی کارمندان و نحوهٔ کار کردن آن‌ها  و همچنین بر عملکرد آنها  تأثیر مستقیمی می گذارد . 

مدیر کارآمد، توانایی این را دارد که شرایط را طوری برای کارمندان خود فراهم کند تا با آرامش خاطر و امنیت به کار و وظایف محوله تمرکز کنند و وارد مسائل حاشیه‌ای دیگر نشود .

 ویژگی‌هایی که یک محیط کاری را مسموم و ناسالم جلوه خواهند داد شامل موارد زیر باشد.

 مدیر نباید تنها روی این موضوع تمرکز کند که کارمندان چه کار اشتباهی انجام می‌دهند، چرا که احتمال دارد شرکتی که شما در آن کار می کنید مسموم باشد . گاها لازم است افراد شاغل محیط کار خود و کارکنانی که با آنها کار می کند را مورد ارزیابی قرار دهد تا ببیند که آیا وضعیت فعلی به مسیر شغلی‌ آنها آسیب می‌رساند و یا  حتی سلامتی جسم و روان را به خطر می اندازد یا نه.

به طور کلی، یک محیط کاری سالم به رفتار و منش تمام کارکنان بستگی دارد؛ افراد در هر مسئولیتی باشند ، می‌توانند در برطرف کردن عواملی که باعث ایجاد محیط کاری ناسالم می‌شود مؤثر باشند.

ری ویلیامز ، در کتاب خود تحت‌عنوان Eye of the Storm: How Mindful Leaders Can Transform Chaotic Workplaces مشخصات یک محیط کار سمی و ناسالم و نقش مدیران ناکارآمد در بوجود آمدن چنین محیطی اینطور بیان میکند که از دید وی محیط‌های ناسالم به ۷ طریق خود را آشکار می‌کنند که عبارتند از:

1.  تمرکز مدیریت بیشتر روی این مسئله که کارمندان چه کار اشتباهی انجام می‌دهند و خیلی کم بازخورد مثبت به کارهایی که درست انجام می شوند نشان می‌دهد و اکثر پاداش‌ها را برای بهترین فرد در نظر می گیرند و برای بقیه افراد حتی یک پیام تشویق هم ارسال نمی کند!

2. مدیریت به بروکراسی سرسخت و تشریفات اداری افراطی توجه زیادی می کند و به سلسله مراتب اداری تاکید زیادی دارند و مدیران بالا دست نحوه اجرای کارهای پرسنل زیردست را پایش می کنند ( یعنی در حقیقت مدیران ذره بینی هستند ) 
3. فاکتورهای اصلی همچون سلامت پرسنل و انگیزهٔ ایشان و نیازهای پرسنل نادیده گرفته می شود تنها روی فاکتورهایی مانند سود شرکت، موفقیت در رقابت‌ها و کاهش هزینه تمرکز می شود 

4. مدیریت حق اظهار نظر و تصمیم گیری به کارکنان نمی دهند و فقط می گویند حرف حرف من است و این عمل باعث بی انگیزگی کارکنان می گردد .
5. همانطور که می دانیم الان در سازمانها به پرسنل به عنوان سرمایه انسانی با ارزش نگاه می کنند ، ولی در این تیپ سازمانها مدیریت به کارکنان به عنوان ابزار یا هزینه نگاه می کند و توجه کمی به خوشحالی و حس‌و‌حال خوب کارمندان می کند و برای کارکنان خود همدلی و شفقت کمی نشان می‌دهد؛ درنتیجه، کارمندان با استرس شدید، غیبت ، بی انگیزگی ، فشار روحی و روانی و بی‌میلی به کار روبه‌رو می‌شوند.

6. کارمندان به دلیل سیستم ارزیابی داخلی شرکت با یکدیگر رقابت می کنند و مدیریت به‌جای تمرکز به اجرا و کارآیی تیم، بر روی میزان توانایی‌های فردی متمرگز می شود و کارآیی فرد را ارزیابی می کند .

7. در این قبیل سازمانها مدیریت انتظار دارند که زندگی شخصی یا زندگی خانوادگی کارمندان باید وقف شغل آن‌ها شود؛ ساعت کاری بیش از 50 ساعت به بالا در هفته، زمان بسیار کم و گاهی حتی نداشتن فرصت برای استفاده از تعطیلات و در دسترس بودن به صورت شبانه‌روزی بخاطر مسائل کاری باعث ایجاد محیطی مسموم در سازمان می‌شوند.


در صورت  مشاهده رفتار سمی از کارکنان سازمان ، وجود محیط سمی در آن سازمان بهتر است از استراتژی های زیر جهت سم زدایی سازمان استفاده کنیم

۱ – بهتر است برای اینکه محیط کاری را ارزیابی کنیم و عملکرد رهبران سازمان و مدیران آن را بررسی کنیم نظرسنجی ترتیب دهیم تا در صورت مشاهده مشکل ، منابع انسانی برای حل آن وارد عمل شوند .

۲ استفاده از رفتارهای کارتیمی ، احترام متقابل و اشتیاق در سازمان باعث می شود تا کارمندانی که فضای سازمان را مسموم می کنند حذف و نتوانند سازمان از مسیر خود خارج کند .

۳ – برای اینکه سازمان به اهداف خود نائل شود و منابع انسانی آن را افراد مسموم تحت تاثیر قرار ندهند  به مدیران و کارکنان سازمان آموزش های لازم را بدهند یعنی سازمان به توسعه آموزش منابع انسانی خود توجه وافر داشته باشد .

۴ – در صورت وجود کارمندی که سازمان را مسموم می کند لازم است یک نفر دیگری را به عنوان شاهد انتخاب کنند و برخورد وی را صورتجلسه نمایند و به استناد آن نسبت به حذف آن از سازمان اقدام کنند.

۵ – آموزشهای لازم در خصوص ارزش های سازمانی ، حدود و ثغور سازمان و قوانین و مقررات آن به کارکنان داده شود .

۶ – با توجه اینکه فرهنگ سازمان یکی مقوله های با اهمیت در سازمان است ،  بایستی فرهنگ سالم سازمان و ارزش های سازمان را به کارکنان مشخص و معین کنیم تا از خرابکاری ،  دروغگویی ،  عدم اطاعت از دستور مقام مافوق ،  عدم رعایت احترام متقابل ،  عدم رعایت سلسله مراتب اداری در سازمان ، زورگویی و ..... خودداری کنند .

 


برچسب‌ها: سم زدایی, محیط کار, فرهنگ سازمان, سلسله مراتب اداری در سازمان مدیریت میان مایه...
ما را در سایت مدیریت میان مایه دنبال می کنید

برچسب : نویسنده : hrmhadaf بازدید : 109 تاريخ : سه شنبه 12 دی 1396 ساعت: 16:58